Proste babeczki piernikowe

Agata
Fit
22.12.2015 9:56
Proste babeczki piernikowe

Możliwości jest wiele, ale najważniejsze jest to, że to prosty i szybki do zrobienia deser, który jest idealny na Święta i gdy tylko najdzie nas ochota na słodkie co nieco. - 1/2 szklanki mąki orkiszowej (jasnej lub pełnoziarnistej) 70 g - 1/2 szklanki Białka sojowego PUR YA! 70 g * - 1/2 szklanki syropu daktylowego lub melasy z karobu (125 ml) - 1/2 szklanki ulubionego mleka roślinnego (konopne, kokosowe, ryżowe, owsiane, migdałowe, sojowe, itd) 125 ml - 2 łyżki oleju roślinnego (słonecznikowy, z pestek winogron, lub rozpuszczony olej kokosowy) - 2 łyżki kakao lub Kakaowo-karobowej mieszanki białkowej PURYA! - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki sody - 1/4 łyżeczki suszonej wanilii lub ziarenka z 1/2 laski wanilii - 1 łyżeczka cynamonu ** - 1/2 łyżeczki mielonego imbiru ** - 1/5 łyżeczki mielonego kardamonu lub mielonego ziela angielskiego * - 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej ** - 1/5 łyżeczki mielonych goździków ** * SOY PROTEIN 70 g * - 1/2 C date syrup (or other favorite sweetener:maple syrup, carob molasses) 125 ml - 1/2 C favorite plant milk (hemp,coconut,rice,oat,almond,soy, etc.) 125 ml - 2 tbsp vegetable oil (sunflower, grapeseed, or melted coconut oil) - 2 tbsp cacao powder or PUR YA! CACAO-CAROB PROTEIN DRINK - 1/2 tsp baking powder - 1/4 tsp baking soda - 1/4 tsp dried vanilla or seeds from 1/2 pod - 1 tsp cinnamon ** - 1/2 tsp ground ginger ** - 1/5 tsp ground cardamom or ground allspice ** - 1/5 tsp ground nutmeg ** - 1/5 tsp ground cloves ** * you can substitute it with flour ** if you dont have all the spices on hand, you can substitute them, using 2 tsp of ready-made gingerbread spice mix (also called pumpkin pie spice) PREPARATION: Set the oven to 180°C. Jeśli używamy form silikonowych, należy lekko nimi potrząsnąć i postukać dnem o blat aby ciasto w nich równomiernie się rozprowadziło i nie było w nim bąbelków, bo po pieczeniu zamienią się one w dziurki na powierzchni i babeczki trochę gorzej wtedy wyglądają. Wlewamy mokre do suchych i energicznie mieszamy wszystko trzepaczką, jeśli masa jest zbyt sztywna, dodajemy stopniowo 1-2 łyżki mleka, aż zrobi się bardziej płynna, ale nie za dużo, aby nie była zbyt rzadka. Do tego nie jest do końca zmielony, co akurat w babeczkach, dało fajny efekt imitujący orzechy ;) Ciasto jest smaczne, mocno korzenne i słodkie, choć niesłodzone cukrem a jego lepszą wersją, czyli syropem daktylowym. jeśli nie mamy proszku białkowego, to zastępujemy go mąką w takich samych proporcjach (1/2 szklanki - 70 g) ** In another, small bowl, mix wet ingredients (syrup,milk and oil). Add the wet mix to the dry mix and stir well with a whisk, if its too thick, add 1-2 tbsp more milk, but not too much. Babeczki nadają się też dobrze do zamrożenia, wtedy, gdy ostygną, owijamy każdą folią, wkładamy do woreczka z zapięciem i przechowujemy w zamrażarce do 2 miesięcy. There are many possibilities, but the most important thing is that its simple and quick to make, and perfect for Christmas. - 1/2 C spelt flour (regular or wholewheat) 70 g - 1/2 C PUR YA! Proszek sam w sobie nie jest szczególnie smaczny, ma posmak sojowy i lepiej smakuje z dodatkami. Jeśli wyczynowo uprawiasz sport i ostro trenujesz, to nawet na Święta możesz przygotować sobie bożonarodzeniowe łakocie pełne białka, którego w tym czasie, potrzebujesz pewnie więcej. A nawet, jeśli nie stosujesz i nie potrzebujesz takich suplementów, wystarczy, że proszek białkowy zastąpisz mąką. Białka sojowego w nich nie czuć wcale, a bardzo dobrze podnosi ich walory odżywcze. Sift the dry ingredients into a bowl and mix well (flour, soy protein, cacao, spices, baking powder and soda). Możesz je także odświętnie udekorować czekoladą i skórką pomarańczową np., a gdy masz ochotę na ciasto z większej formy, zrób podwójną porcję i upiecz większy piernik. Przechowujemy w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu, przez ok 5 dni. Zamiast osobnych przypraw, można dodać 2 łyżeczki gotowej mieszanki korzennej PRZYGOTOWANIE: Ustawiamy piekarnik na 180 ° C. You will not taste the soy in them, but its presence increases their nutritional value. Instead of muffins, you can make a double portion of the batter and make a large gingerbread cake. You can decorate it with dark chocolate and orange zest or cut it through the middle and fill with plum marmolade and make a layer cake.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2015/12/weganskie-babeczki-piernikowe-z.html