Składniki: - 1,5 kg kapusty kiszonej - 500 g pieczarek - 4 ząbki czosnku - 5 listków laurowych - 1 łyżka ziela angielskiego - 1 łyżka jałowca - 150 g suszonych grzybów - sól, pieprz Przygotowanie: - Kapustę szatkujemy, przekładamy do dużego garnka. - Umyte pieczarki kroimy w kostkę i przekładamy do garnka z kapustą, dodajemy suszone grzyby i wszystkie zioła razem z czosnkiem obranym i pokrojonym na plasterki. Nie zapominam o liściach laurowych, dodaję ziele angielskie, jałowiec, czosnek i szczyptę miłości do gotowania, aby uzyskać jak najwięcej aromatu, utłuczcie wszystkie zioła w moździerzu lub rozkruszcie w dłoni. Tak przygotowaną kapustę można zmielić na niemalże gładką masę jako farsz do pierożków czy innych wytrawnych wypieków. Nie wyobrażam sobie nadchodzących świąt bez kapusty kiszonej z suszonymi grzybami, robię ją tylko raz w roku. - Możemy zmielić w blenderze na farsz do pierogów, dodając suszony majeranek, ale i do innych słonych wypieków.