Łazanki z kapustą i grzybami

Monika
Obiad
18.12.2015 0:52
Łazanki z kapustą i grzybami

Makaron łazanki, pyszna domowa kiszona kapustka i pachnące suszone grzybki razem tworzą bardzo sycące danie. składniki: 50 g suszonych grzybów, u mnie duże kapelusze prawdziwków i podgrzybków 600 g kiszonej kapusty 1 duża cebula woda ok 2 szklanek 2-3 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego sól majeranek olej rzepakowy 250 g makaronu łazanki Łazanki w wersji postnej w sam raz na wigilijny stół ale nie tylko, w końcu przecież nie tylko w Wigilię jemy potrawy bezmięsne. Potem wlać wodę oraz ok 0,5 szklanki wody w której gotowały się grzybki ( nie dajemy za dużo bo wywar jest mocny i gorzkawy). Wodę w której moczyły się grzyby odlać ( można ją wykorzystać np. do bigosu), grzyby zalać drugą wodą i ugotować. Jeśli woda za szybko odparuje a kapusta będzie jeszcze twardawa to podlać jeszcze trochę wodą i gotować aż całkowicie odparuje. Grzybki osączyć a wodę w której się gotowały zachować bo będzie potrzebna. Grzyby namoczyć wcześniej w ciepłej wodzie, u mnie moczą się zazwyczaj przez noc. Dodać też pokrojone wcześniej ugotowane grzyby, listki laurowe, angielskie ziele, sporą szczyptę majeranku oraz sól do smaku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2015/12/azanki-z-kapusta-i-grzybami.html