Składniki: (Potrzebna będzie foremka w kształcie bałwanka) - 225 g mąki - 3/4 sody oczyszczonej - 175 g drobnego cukru - 3 jajka - 50 g jogurtu naturalnego - 50 g kajmaku - 175 g masła - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - garstka posiekanej czekolady deserowej - kilka kropel soku z cytryny dekoracja: - cukier puder - kajmak - posiekana deserowa czekolada - opcjonalnie -szczypta cynamonu Przygotowanie: Wymieszaj w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Następnie połącz jajka z jogurtem, kajmakiem i dodaj je do mąki razem z roztopionym masłem i wanilią. Nałóż masę do formy w kształcie bałwanka (bądź do małej tortownicy- średnica około 16-18 cm). Jeśli używasz tortownicy, zawsze możesz zrobić dekorację bałwanka na wierzchu. Piec: 20-25 min w temperaturze 180 stopni.