Tarta z białym makiem i dżemem z gorzkich pomarańczy

Kami
Ciasta
15.12.2015 8:48
Tarta z białym makiem i dżemem z gorzkich pomarańczy

Resztę ciasta rozwałkuj i powycinaj dowolne, świąteczne kształty - gwiazdki, choinki, komety (co Ci w duszy gra :)). Na masie ułóż ozdoby wycięte z ciasta. Ciasto na tartę wyjmij z lodówki, na wierzchy wyłóż papier do pieczenia i wysyp kulki ceramiczne. Ciasto bardzo szybko zagnieć, uformuj dysk, owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Delikatnie przenieś placek na przygotowaną formę do tarty (najlepiej z ruchomym dnem). Marcepan utrzyj z cukrem pudrem, dodaj masę makową i śmietanę. Ciasto wyjmij z piekarnika i zostaw w formie do całkowitego ostygnięcia. Dociśnij, przykryj folią spożywczą i ponownie wstaw do lodówki na 30 minut. utrzyj z cukrem do połączenia się składników. Odsączony mak zmiel 2 razy w maszynce, razem z migdałami. wymieszaj wszystko starannie. 2/3 ciasta rozwałkuj na średnicę ok. 32 cm.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mniammniam.com/Tarta_z_bialym_makiem_i_dzemem_z_gorzkich_pomaranczy-21089p.html