Batoniki energetyczne

Ach Ta
Desery
28.09.2015 11:07
Batoniki energetyczne

Składniki

300g płatków (u mnie owsiane)

150g suszonej żurawiny

80g pestek dyni

60g wiórków kokosowych

60g mielonych migdałów

40g pestek słonecznika

40g poppingu z amarantusa (1szkl.)

30g sezamu

30g brązowego cukru

1 łyżka cukru waniliowego

70g masła

320g miodu

1 łyżka tahini (opcjonalnie)

Przepis

Suche składniki oprócz migdałów i żurawiny mieszamy, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut w 180*C mieszając co 2 minuty. Masło, miód,cukry i tahini umieszczamy w rondelku i gotujemy 2 minuty od momentu zagotowania (uwaga masa mocno się pieni). Dokładnie łączymy wszystkie suche składniki z mokrymi. Następnie przekładamy wszystko do formy (35x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia i mocno ugniatamy, szczególnie przy brzegach. Pieczemy w 180*C przez około 18-20 minut.Po tym czasie wyjmujemy formę i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie ostrym nożem kroimy ciasto na batoniki.