- Czas gotowania: 5 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
2 puszki fasolki czerwonej konserwowej
500ml przecieru pomidorowego
500g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
1-2 średnie cebule
1 łyżka oleju kokosowego lub masła ghee
Papryka słodka, ostra, sól, pieprz cayenne, bazylia (do smaku)
Woda lub bulion do rozrzedzenia – w zależności od tego jak gęstą chcemy mieć zupę
Przepis
Zaczynamy od przepłukania fasolki i odstawiamy ją na bok w sicie, żeby woda mogła sobie z niej spłynąć. Od razu odkładamy na bok do innej miseczki trochę fasolki i blendujemy ją na krem – to pozwoli nam potem zagęścić nieco zupę ;)
Zabieramy się za smażenie (najlepiej od razu w garnku). Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy do zeszklenia na oleju, i dodajemy mięso. Smażymy je aż do momentu, w którym będzie dobre (nie surowe, ale nie za bardzo wysmażone), i do garnka dodajemy przecier pomidorowy. Chwilę razem podgrzewamy i wrzucamy do wszystkiego fasolkę i puree z fasolki. Znowu grzejemy ;)
Teraz możemy przyprawić zupkę. U mnie duuuużo papryk, i słodkiej i ostrej, do tego nieco bazylii, soli i pieprzu cayenne – mocno aromatycznie i ostrawo ;) Tu każdy doprawia do swojego gustu.
Jeśli zupa jest dla nas za gęsta (jak dla mnie jest) – dodajemy bulion lub wodę. Myślę że około szklanki powinno wystarczyć, ale po raz kolejny – jak kto lubi! Można to danie potraktować bardziej jako gulasz i podać z ryżem bądź kaszą, wtedy być może w ogóle nie trzeba będzie go rozrzedzać ;)
Ja podałam ją z kromką pumpernikla, i aż mi się uszy trzęsły jak ją jadłam ;D
I wszystko gotowe! Pora zajadać ;)
Smacznego!