Czatnej z jabłek

Ewa
Przetwory
09.12.2015 12:59
Czatnej z jabłek

Składniki

2 kg jabłek

1 l octu z białego wina

500 g cukru trzcinowego

1 łyżka mielonego imbiru

2 łyżki słodkiej papryki

1 łyżka gorczycy

5 goździków

laska cynamonu

5 ziaren pieprzu

3 ząbki czosnku

Przepis

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka,dodaj ocet,cukier i gotuj do momentu,gdy jabłka będą miękkie.

Czosnek obierz i dodaj do gotujących się jabłek. Do jabłek dodaj również cynamon i pozostałe składniki. Gotuj jeszcze przez 5 minut.

Jabłka zdejmij z ognia i odstaw by przestygły.

Gdy jabłka przestygną przełóż je do pojemniczka,włóż na 2 dni do lodówki.

Czatnej od czasu do czasu należy przemieszać. Po tym czasie z jabłek wyjmij czosnek,cynamon i przełóż do słoiczków.