Składniki
2 kg jabłek
1 l octu z białego wina
500 g cukru trzcinowego
1 łyżka mielonego imbiru
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżka gorczycy
5 goździków
laska cynamonu
5 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku
Przepis
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka,dodaj ocet,cukier i gotuj do momentu,gdy jabłka będą miękkie.
Czosnek obierz i dodaj do gotujących się jabłek. Do jabłek dodaj również cynamon i pozostałe składniki. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
Jabłka zdejmij z ognia i odstaw by przestygły.
Gdy jabłka przestygną przełóż je do pojemniczka,włóż na 2 dni do lodówki.
Czatnej od czasu do czasu należy przemieszać. Po tym czasie z jabłek wyjmij czosnek,cynamon i przełóż do słoiczków.