Przepis
Składniki
ilość porcji: 4
4 średnie jabłka, umyte i osuszone
Nadzienie
1 dojrzały banan, rozgnieciony widelcem
2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka cukru
2 łyżki jogurtu greckiego
4 kawałeczki masła
1 łyżka cukru do posypania
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min. › Gotowanie: 30min. › Gotowe w: 40min.
Przygotować nadzienie: wymieszać banana z orzechami 1 łyżką cukru i z jogurtem.
Rozgrzać piekarnik do 230 C. Naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem.
Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne i napełnić nadzieniem, na wierzch kładąc po kawałeczku masła.
Ułożyć jabłka w przygotowanym naczyniu i piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut. Posypać cukrem i podawać na ciepło.