Składniki: - około 1 kg schabu bez kości - 100 gramów orzechów włoskich, grubo pokrojonych - 1 jajko - 1 cebula - 3 łyżki bułki tartej - pieprz ziołowy, tymianek suszony, czosnek suszony, papryka ostra, sól, majeranek, pieprz Wykonanie: Schab nacinamy wzdłuż na całej długości mięsa w trzech miejscach – raz prosto na samym środku a dwa razy po bokach i nieco pod skosem. Tak przygotowanym nadzieniem wypełniamy nacięcia w mięsie, delikatnie obwiązujemy sznurkiem kuchennym i zawijamy w rękaw do pieczenia. Zawijamy mięso w folię i wstawiamy do lodówki na około dobę. Schab podany z orzechami cudownie wygląda na stole, pięknie się prezentuje i przykuwa wzrok. Dzięki życzliwości marki Piątnica i marki Master Cook Handel w mojej kuchni powstała pieczeń z orzechami. Mięso wkładamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym na dnie tłuszczem.