Zapraszam zatem na przepis na zdrowy pasztet drobiowy ;) Składniki Ilość: keksówka o wymiarach 35 x 12 cm 800 g filetu z kurczaka 800 g udźca z indyka 300 g wątróbki drobiowej 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 cebula 4 jajka 3 ziela angielskie 1 liść laurowy ok. 10 ziarenek pieprzu kolorowego 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki rozmarynu szczypta gałki muszkatołowej 1 1/2 łyżeczki tymianku 1/3 łyżeczki kminku 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego ok. 3 płaskie łyżeczki soli ok. 3 łyżki bułki tartej do posypania Przygotowanie Marchewkę oraz pietruszkę obrać ze skóry i przełożyć do garnka. Dodać około 5 chochli wywaru w którym gotowało się mięso z warzywami oraz marchew, pietruszkę, cebulę z patelni wraz z olejem oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć krótko cebulę, około 2 minuty, po czym dodać wątróbkę i smażyć kolejne 3 - 4 minuty, obracając ją co jakiś czas. Oczywiście można dodać jeszcze śmietanę, a wtedy uzyskamy pewnie gładszą i mocno wilgotną konsystencje, jednak ja staram się, aby jak największa ilość moich przepisów była zdrowa, nie tracąc oczywiście na smaku potraw. Sami pewnie już się naczytaliście i nasłuchaliście co znajduję się w sklepowych pasztetach, więc nie będę tu na ten temat robić wywodu. Ugotowanego kurczaka i indyka wyjąć z wody i przemielić w maszynce do mięsa wraz z przesmażoną wątróbką. Na keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć masę na pasztet i posypać ją bułką tartą. Cały czas piekłam z termoobiegiem, a na ostatnie 15 minut dodatkowo włączyłam górną grzałkę. Ważne, żeby dodać wywar o którym piszę w przepisie, co zagwarantuje mu większą wilgotność.