Rewelacyjne ziemniaki puree

Helka
Obiad
30.11.2015 19:24
Rewelacyjne ziemniaki puree

Czasami potrzeba też nieco więcej niż 120 ml mleka/śmietanki, by uzysykać idealną konsystencję ziemniaków puree – zależy to głównie od gatunku ziemniaków – niektóre są bardziej sypkie, inne mniej. Następnie wyłączyć płomień pod garnkiem, dodać ciepłe mleko z masłem i za pomocą tłuczka do ziemniaków ugnieść je na gładkie puree. 2 czubate łyżki masła (ok. 100 g) ok. 120 ml mleka (lub śmietanki kremówki) sól do smaku świeży, posiekany koperek do oprószenia ziemniaków Zamiast mleka możecie dodać śmietankę kremówkę do ziemniaków – danie wtedy będzie bardziej kremowe, ale też i bardziej kaloryczne. Przepis na puree ziemniaczane: Ziemniaki obrać, umyć, wrzucić do garnka i zalać zimną wodą. Puree ziemniaczane – czyli moje ulubione, tuż po frytkach, ziemniaki do obiadu. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem aż do miękkości – z reguły jest to ok. 20 minut. Puree ziemniaczane -Składniki: 10 średniej wielkości ziemniaków (ok. 1 kg przed obraniem) Pod koniec gotowania ziemniaków podgrzać w osobnym garnuszku mleko i roztopić w nim masło. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na puree ziemniaczane. Ziemniaki puree najczęściej serwuję jako dodatek do moich ulubionych kotletów mielonych, które również gorąco polecam Wam wypróbować. Po ugotowaniu zlać wodę z ziemniaków i postawić je nad minimalnym płomieniem palnika, by odparowały. Co jakiś czas nimi wstrząsnąć, by ziemniaki znajdujące się pod spodem też łatwo odparowały.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarneprzeboje.pl/2013/03/10/ziemniaki-puree-kremowe-tluczone-ziemniaki/