Składniki: - Ciasto makowe: - 1 szkl białek - 1 szkl mąki pszennej - 1 szkl maku - 0,5 szkl cukru - 100 g masła - 2 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią Ale-raj - 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia - Krem migdałowy: - 400 ml mleka - 1 budyń waniliowy b/c - 3 łyżki cukru - 200 g masła - 30 g migdałów w płatkach Krem migdałowy: Z mleka odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem. Na górze ciasta rozsmarować odłożony krem, ułożyć przekrojone na pół i pozbawione pestek winogrona. Warstwy ciasta: Ciasto makowe, krem migdałowy, ciasto makowe, cieniutka warstwa kremu migdałowego, winogrona i galaretka. W pół szklance mleka rozmieszać proszek budyniowy wlać na gotujące się mleko i mieszając ponownie zagotować. Krem rozsmarować na spodzie ciasta odkładając 3-4 łyżki na górę. Zimne białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. Dodać kilka kropli olejku migdałowego utrzeć i na samym końcu dodać płatki migdałów.