Składniki: - Ciasto drożdżowe: - 300 g mąki pszennej - 125 ml mleka - 30 g drożdży świeżych - 2 żółtka - 80 g cukru - 80 g masła - sól szczypta - Masa makowa: - 250 g maku zmielonego* - 250 ml mleka - 130 g cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 3 łyżki miodu - 30 g masła - 100 g rodzynek - 50 g orzechów włoskich ale-raj - 50 g migdałów w płatkach - 2 białka - Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Na cieście rozsmarować masę makową pozostawiając bo bokach około 1 cm wolnego miejsca. Mak mielę na sucho w maszynce do maku albo w piekarni lub cukierni. Wlać letnie rozpuszczone masło i miksować na wolnych obrotach około 10 minut aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Lukier - 5 łyżek cukru pudru - 2-3 łyżki soku z cytryny - migdały, orzechy Ciasto drożdżowe: Owinąć papierem do pieczenia pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca tak by zwinięcie było na dole. Lukier: Cukier puder utrzeć na gładko z sokiem z cytryny. * Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć na blat lekko posypany mąką i kilka razy zagnieść. Wlać lekko zrumienione masła, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały, rodzynki wymieszać i pozostawić do ostudzenia.