Przekąski

Pancakes czyli pankejki

Maria

Nov. 24, 2015, 9:30 a.m.

Pancakes czyli pankejki

Składniki

składniki na 15 sztuk

2 szklanki mąki pszennej

1,5 szklanki maślanki naturalnej

1/2 szklanki mleka

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka miodu

2 jajka

3 łyżki oleju

szczypta soli

dodatki :

bita śmietana i konfitury, syrop klonowy, cukier puder i owoce

Przepis

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz maślankę, dodajemy również miód i olej.

Wszystko dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny.

Na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu wlewamy niewielkie porcje ciasta i smażymy pankejki na lekko brązowy kolor, naleśniki odwracamy na drugą stronę gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się pękające pęcherzyki powietrza.

Gotowe pankejki podajemy ze swoimi ulubionymi dodatkami.