Rogaliki z jabłkami

Agata
Ciasta
23.11.2015 10:42
Rogaliki z jabłkami

Składniki Zaczyn: 1/2 szklanki letniego mleka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 12,5 g świeżych drożdży Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 35 g roztopionego masła 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej Farsz: 1 spore jabłko cynamon mielony kardamon brązowy cukier trzcinowy jajko do malowania rogalików Wykonanie: Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na kształt koła o średnicy 24 cm. Koło dzielimy radełkiem na 6 równych części, każdy trójkąt nacinamy wzdłuż, posypujemy cynamonem i cukrem. 3-4 plasterki jabłka układamy na szerszej części trójkąta, a następnie zwijamy w rogalik. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Jabłko obieramy, wykrawamy gniazdo nasienne, dzielimy na połówki, i kroimy w plasterki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mleko lekko podgrzewamy, wlewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, pół łyżki cukru i 1 łyżkę mąki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/11/rogaliki-z-jablkami.html