Przepis
Przepis na 12 muffinów
1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
20g masła
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki mleka
1/4 łyżeczki proszku d o pieczenia
5 plasterków sera żółtego (lub więcej)
5 plasterków szynki (lub więcej)
po 1/4 czerwonej i żółtej papryki
przyprawy do smaku-u mnie sól, pieprz i czerwona papryka
12 jajek na wierzch
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy wszystkie „suche” składniki- mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.
Masło roztapiamy i delikatnie studzimy. W drugiej misce mieszamy wszystkie „mokre” składniki- mleko, jogurt, roztopione masło oraz jajko. Wlewamy „mokre” składniki do „suchych”.
Siekamy szynkę, ser oraz paprykę. Dodajemy do masy muffinkowej i dokładnie mieszamy. Formę do muffinów wykładamy papilotkami. Każdą delikatnie, przy pomocy pędzelka, smarujemy oliwą. Do każdej papilotki nakładamy po łyżce ciasta.
Pieczemy przez około 25-30 minut w 180 stopniach. Wierzch babeczek powinien być rumiany. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i delikatnie studzimy.
Następnie do każdej papilotki wbijamy po jednym jajku uważając, by białko nie zalało foremki do muffinów. Zapiekamy jeszcze 15-20 minut w 180 stopniach (piekę w piekarniku elektrycznym, w opcji pieczenia góra i dół, bez termoobiegu).
Podajemy jeszcze ciepłe.