KOPYTKA Z BIAŁYM SEREM(TWAROGIEM)

Joanna
Obiad
15.11.2015 22:03
KOPYTKA Z BIAŁYM SEREM(TWAROGIEM)
  • Czas gotowania: 5 min
  • Czas przygotowania: 35 min

Składniki

Polecam pyszne kopytka wspomnienia z etapu przecz kola ,są pyszne i mięciutkie doskonały pomysł na tani, pyszny obiad dla dzieci, jak również świetnie pasują do sosów mięsnych. Jest to świetny pomysł na „ przemycenie” nabiału dla maluchów. Polecam

oooo 026

SKŁADNIKI:

250g sera białego czyli kostka

500g ziemniaków

1 jajko

1 szklanka mąki pszennej

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatki:

150g masła śmietankowego

4łyżki Bułki tartej

1 op. Cukru waniliowego

Przepis

WYKONANIE:

1. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, od razu dokładnie potłuc na gładkie puree i ostudzić.(Jeżeli mamy ziemniaki z poprzedniego obiadu (dnia) również można je wykorzystać)

2. Po ostudzeniu ziemniaki wykładamy do miski dodajemy ser i jajko wszystko wyrabiamy na jednolitą masę, proponuję najpierw użyć tłuczka do ziemniaków a jeżeli to nie wystarczy ja używam blendera

3. Dodać mąkę ziemniaczaną i zagnieść ciasto podsypując mąką pszenną (dając jej tyle ile się wgniecie – nie musi być cała szklanka). Im mniej mąki tym kluski będą bardziej miękkie. Ciasto zagniatamy ,aż będzie gładkie

4. Z ciasta formować wałeczki w razie potrzeby podsypując małą ilością mąki, pokroić na kluski.

5. Wrzucać je partiami na wrzącą osoloną wodę, a gdy wypłyną na powierzchnię, pogotować jeszcze przez kilka sekund, wyjmować na sito lub odławiać łyżką cedzakową. Układać na talerzach lub tackach.

6. Podawać np. z przyrumienioną na masełku bułką tartą z dodatkiem cukru waniliowego czyli najpierw roztapiamy masło dodajemy cukier waniliowy i podsypujemy bułkę.

Kluski możemy też podawać do mięsa z sosem lub pieczeni.