- Czas gotowania: 5 min
- Czas przygotowania: 35 min
Składniki
Polecam pyszne kopytka wspomnienia z etapu przecz kola ,są pyszne i mięciutkie doskonały pomysł na tani, pyszny obiad dla dzieci, jak również świetnie pasują do sosów mięsnych. Jest to świetny pomysł na „ przemycenie” nabiału dla maluchów. Polecam
oooo 026
SKŁADNIKI:
250g sera białego czyli kostka
500g ziemniaków
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatki:
150g masła śmietankowego
4łyżki Bułki tartej
1 op. Cukru waniliowego
Przepis
WYKONANIE:
1. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, od razu dokładnie potłuc na gładkie puree i ostudzić.(Jeżeli mamy ziemniaki z poprzedniego obiadu (dnia) również można je wykorzystać)
2. Po ostudzeniu ziemniaki wykładamy do miski dodajemy ser i jajko wszystko wyrabiamy na jednolitą masę, proponuję najpierw użyć tłuczka do ziemniaków a jeżeli to nie wystarczy ja używam blendera
3. Dodać mąkę ziemniaczaną i zagnieść ciasto podsypując mąką pszenną (dając jej tyle ile się wgniecie – nie musi być cała szklanka). Im mniej mąki tym kluski będą bardziej miękkie. Ciasto zagniatamy ,aż będzie gładkie
4. Z ciasta formować wałeczki w razie potrzeby podsypując małą ilością mąki, pokroić na kluski.
5. Wrzucać je partiami na wrzącą osoloną wodę, a gdy wypłyną na powierzchnię, pogotować jeszcze przez kilka sekund, wyjmować na sito lub odławiać łyżką cedzakową. Układać na talerzach lub tackach.
6. Podawać np. z przyrumienioną na masełku bułką tartą z dodatkiem cukru waniliowego czyli najpierw roztapiamy masło dodajemy cukier waniliowy i podsypujemy bułkę.
Kluski możemy też podawać do mięsa z sosem lub pieczeni.