warzywny kugel z batatem i karmelizowanym porem

Jacek
Zapiekanki
13.11.2015 12:37
warzywny kugel z batatem i karmelizowanym porem

Składniki

- 1 średni batat

- 2 większe ziemniaki

- 2 duże pory

- 2 średnie cebule

- 2 średnie marchewki

- 2 średnie cukinie

- pół główki czosnku

- 2 średnie marchewki

- 4 jajka

- 100g zielonych drylowanych oliwek

- bułka tarta

- olej roślinny

- sól i pieprz

Przepis

- pora dokładnie myjemy, kroimy w talarki i nieco soląc podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż zmięknie i zacznie nieco brązowieć

- batata, ziemniaki, marchewki i cebulę obieramy, a następnie razem z cukinią ścieramy na tarce o dużych oczkach do dużego sitka by odsączać płyn

- ze startych warzyw odciskamy w dłoniach tak dużo płynu jak to tylko możliwe, możemy się też wspomóc ręcznikami papierowymi i przekładamy je do dużej miski

- oliwki kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do startych warzyw

- dodajemy pora z patelni, 4-5 łyżek bułki tartej, jajka, przeciskamy przez praskę ząbki czosnku, solimy około 1 łyżeczkę i pieprzymy

- całość wyrabiamy ręką w misce by masa miała jednolitą konsystencję

- dużą blaszkę smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą dno i boki, a następnie wykładamy masę

pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni