Przepis
Czasem zupełnym przypadkiem powstaje taka kombinacja smaków, do której później chętnie się wraca. Dokładnie tak było z tą sałatką - wrzuciłam to, co miałam akurat w lodówce i wyszło naprawdę fajne danie. Do ostatecznej obiadowej wersji dodałam jeszcze kaszę jaglaną, a całość polałam dosłownie kilkoma kroplami octu balsamicznego :)
Składniki na 1 porcję:
100 g piersi z kurczaka
30 g roszponki
50 g awokado
100 g papryki
15 g pomidorów suszonych
2 g sezamu
10 g kiełków rzodkiewki
tłuszcz do smażenia
do marynaty:
1 ząbek czosnku
sos sojowy
przyprawa do kuchni egipskiej Kairo Shaorma
wartość energetyczna 1 porcji: ok. 304 kcal
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować - dodać przeciśnięty czosnek, przyprawę (oczywiście można użyć innej) oraz sos sojowy, dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na min. godzinę. Następnie podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, odstawić do ostudzenia. Do miski wrzucić umytą roszponkę, pokrojoną paprykę, awokado, suszone pomidory oraz przygotowanego kurczaka. Całość posypać kiełkami oraz podprażonym sezamem :)