- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 40 min
Składniki
Składniki (na 4-5osób):
litr esencjonalnego wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego
1 główka czosnku
pół kg ziemniaków
2 średniej wielkości bataty (400-500g)
3cm świeżego imbiru (opcjonalnie, może być szczypta w proszku)
świeżo zmielona sól i pieprz
szczypta kurkumy
mus z buraka:
2 średnie buraki (150-200g)
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
1/4 szklanki białego, półwytrawnego wina
pół garści listków świeżego tymianku ( lub innych ulubionych ziół)
świeżo zmielona sól i pieprz - do smaku
Dodatkowo:
1 łyżka masła, kilka łyżek oliwy z oliwek, pół szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego do zabielenia oraz świeży, drobny szczypiorek
Przepis
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy na 190*C. Ziemniaki, bataty i buraki obieramy. Warzywa kroimy w dość drobną kostkę. Czosnek obieramy i siekamy na dość drobno (nie trzeba się tu jednak nie wiadomo jak męczyć, ponieważ zupa będzie blendowana). Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do jednego żaroodpornego naczynia lub blaszki wykładamy kostkę ziemniaka i batatów - doprawiamy je solą, pieprzem i kurkumą, zalewamy kilkoma łyżkami oliwy tak, aby każda cząstka była nią pokryta. Kostkę z buraka wkładamy do drugiego naczynia, skraplamy ok. 1 łyżką oliwy, zalewamy octem balsamicznym, winem i miodem i całość dokładnie mieszamy. Warzywa pieczemy na środkowej półce piekarnika ok. 30-40 minut- do osiągnięcia przez nie co najmniej stanu półmiękkości.
ciąg dalszy na blogu :)