Składniki: - Mąka orkiszowa pełnoziarnista- 1 szklanka - Jajko- 1 sztuka - Drożdże świeże-20g lub drożdże instant -1/2 opakowania - Mleko 1,5 %- 50 ml - Cukier/ksylitol (do drożdży instant)- 5 g - Masło/olej- łyżka - Dżem nisko słodzony- 1/2 słoika Przepis: Mój wypiek nie jest wykonany w sposób tradycyjny, ale dla tych dbających o linie idealnie się sprawdzi tego dnia. Rozwałkować na kształt koła i podzielić go na 8 równych kawałków. W misce wymieszać drożdże, cukier z łyżką mąki, dodać mleko i wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki i odstawić na 10 minut. Tego dnia w Europie i w Polsce spożywa się rogaliki świętomarcińskie.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://zapachywkuchni.blogspot.com/2015/11/orkiszowe-rogaliki-z-dzemem.html