Czas przygotowania: 20 minut + czas leżakowania 3 łyżki przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika lub 3 torebki sklepowej przyprawy do piernika* * Tak wyrobione ciasto przekładamy do szklanej, ceramicznej lub glinianej misy, zakrywamy ściereczka, obwiązujemy sznurkiem lub gumka i chowamy w zimne miejsce ( do piwnicy bądź lodówki) na 4-6 tygodni. Natomiast przepis jak upiec piernik staropolski z przygotowanego ciasta znajdziecie klikając Przy okazji robienia piernika chciałam Was zachęcić do samodzielnego przygotowania przyprawy do piernika. Do świąt Bożego Narodzenia zostało sześć tygodni, a więc to najwyższa pora, żeby nastawić ciasto na doskonały tradycyjny staropolski dojrzewający piernik. Do świąt Bożego Narodzenia zostało sześć tygodni, a więc to najwyższa pora, żeby nastawić ciasto na doskonały tradycyjny staropolski dojrzewający piernik. Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie, ale najlepszy smak osiąga po 4- 6 tygodniach. Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie, ale najlepszy smak osiąga po 4- 6 tygodniach. Kupując gotową mieszankę przypraw warto przeczytać jej skład, gdyż w w większości jej głównym składnikiem jest mąką pszenna.