Zupa fasolowa z boczkiem i zacierkami

Ewelina
Zupy
07.11.2015 11:04
Zupa fasolowa z boczkiem i zacierkami

Składniki

200g fasoli

200g boczku parzonego

1 kiełbaska toruńska

2 łyżki oleju do smażenia

marchewka

korzeń pietruszki

kawałek korzenia selera

2 łodygi naci selera

3 ząbki czosnku

2 liście laurowe

kilka ziaren ziela ang.

cebula

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól

pieprz

łyżka majeranku

łyżeczka słodkiej papryki

4 łyżki zacierek

natka pietruszki do posypania

Przepis

Dzień wcześniej fasolę wypłukać i zalać ok 1,5 litra zimnej wody. Na drugi dzień gotować ją godzinę. Połowę boczku pokroić w kostkę, przesmażyć na rumiano, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek , zeszklić. Gdy cebulka się zrumieni dodać starte na tarce o grubych oczkach marchew, pietruszkę i seler. Smażyć kilka minut, następnie dodać do fasoli. Dolać jeszcze ok 1/2 l gorącej wody, wrzucić liście selera. Kiełbaskę pokroić w półplasterki i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać do zupy. Przyprawić solą, pieprzem, papryką, dodać liście laurowe i ziele ang. Gotować do miękkości. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, majeranek i zacierki i gotować jeszcze kilka minut.

Resztę boczku pokroić w cieniutkie i wąskie paseczki i mocno wysmażyć na suchej patelni. Zupę nalewać do miseczek, podawać z chrupiącym, wysmażonym boczkiem i posiekaną natką pietruszki.