Kawowa Panna Cotta

Ewelina
17.11.2013 22:28
Kawowa Panna Cotta

Przepis

Składniki na 4-6 porcji:

15 g żelatyny;

600 ml śmietanki 30% lub 36%;

50 g cukru pudru;

150 ml mocnej kawy;

4 łyżki likieru kawowego;

Wykonanie:

Żelatynę wsypujemy do miseczki, zalewamy wodą i zostawiamy na 5 minut, by napęczniała. Śmietankę i cukier podgrzewamy w niedużym garnku, uważając, by nie doprowadzić jej do wrzenia. Do gorącej śmietany dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Na koniec wlewamy kawę i likier kawowy, mieszamy i odstawiamy z ognia. Małe foremki lub jedną większą opłukujemy zimną wodą i napełniamy kawowym musem. Chłodzimy, dopóki nie stężeje (min. 4 godziny). Przed podaniem formę zanurzamy w gorącej wodzie i wyjmujemy galaretki na talerzyki deserowe lib szklaną paterę.

Źródło:

http://aliner.blox.pl/2008/11/Kawowa-PANNA-COTTA.html