Przepis
Składniki
-pierś z kurczaka
-vinaigrette Monini pomarańcza limonka
-vinaigrette Monini classico
-przyprawa do kurczaka
-suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
-seler naciowy u mnie mrożony
4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
marchewka
ćwiartka bialej kapusty
grzyby ugotowane do miękkości w bardzo małej ilości wody
Emmentaler w plasterkach
Gouda topiony w saszetce
ziarna prażone
kasza gryczana 1 woreczek
kasza jaglana 1 woreczek
2 łyżki śmietany jeśli chcesz
-oliwa z oliwek Monini
Wykonanie bardzo proste. Pokrój pierś z kurczaka na małe cząsteczki, przełóż do szklanej miski.
Dodaj vinegrety Monini.Wymieszaj dokładnie. Sprawią, że kurczak skruszeje. Dodaj Pfeffer Gold. Suszone pomidory oraz czosnek.
Włóż na 3 godziny do lodówki.
Rozgrzej rondel z grubym dnem. Wyłóż kurczaka i dodaj selera naciowego. Bez oleju.
Obsmaż do miękkości.
Dodaj marchewki i duś pod przykryciem.
Możesz podlać pół szklanki wody.
Dodaj posztakowana kapustę oraz grzyby.
Przykryj, duś.
Od czasu do czasu wymieszaj.
Ugotuj obydwie kasze.
Przełóż do naczynia i wymieszaj z oliwą z oliwek Monini oraz ziarnami.
Do kurczaka dodaj sery topione.
Wymieszaj do momentu ,aż się rozpuści i powstanie sos.
Ja dodałam śmietany wymieszanej z wywarem z grzybów.
Poddusiłam chwilke i wyłączyłam.
Wysypałam kaszę z ziarnami na talerze.
Dodałam kurczaka z kapusta i grzybami i marchewką.
Polałam sosem i winegretem Monini classico.
Całość posypalam ziarnami.Danie bardzo zdrowe, sycące ale zarazem bardzo lekkie.
Lekko grzybowy smak w sosie serowym z nutą winegretów Monini....zapytajcie dzieci !
Smacznego !