Składniki
Deser ryżowy z purée z dyni
Składniki na 1 porcję:
50 g ryżu jaśminowego
50 g jogurtu naturalnego
20 g masła orzechowego
100 g puree z dyni
cynamon
stewia
wartość energetyczna 1 porcji: ok. 365 kcal
B: 13,6 g T: 12,8 g W: 51,3 g
Przepis
Przygotować purée: dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki i włókna, ułożyć na natłuszczonej blaszce, skropić oliwą z oliwek i delikatnie posolić. Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni, aż dynia całkowicie zmięknie. Następnie usunąć skórkę i zblendować.
Ryż ugotować, wymieszać z jogurtem naturalnym, przełożyć do miseczki lub innego naczynia (ryż można ugotować na mleku). purée wymieszać z masłem orzechowym, cynamonem oraz stewią, przełożyć na ryż.