Dyniowy deser z ryżem

Ewelina
Desery
31.10.2015 18:49
Dyniowy deser z ryżem

Składniki

Deser ryżowy z purée z dyni

Składniki na 1 porcję:

50 g ryżu jaśminowego

50 g jogurtu naturalnego

20 g masła orzechowego

100 g puree z dyni

cynamon

stewia

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 365 kcal

B: 13,6 g T: 12,8 g W: 51,3 g

Przepis

Przygotować purée: dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki i włókna, ułożyć na natłuszczonej blaszce, skropić oliwą z oliwek i delikatnie posolić. Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni, aż dynia całkowicie zmięknie. Następnie usunąć skórkę i zblendować.

Ryż ugotować, wymieszać z jogurtem naturalnym, przełożyć do miseczki lub innego naczynia (ryż można ugotować na mleku). purée wymieszać z masłem orzechowym, cynamonem oraz stewią, przełożyć na ryż.