Babeczki dyniowe

Krzysztof
14.10.2014 12:32
Babeczki dyniowe

Przepis

Składniki na 12 babeczek.

-225 g mąki pszennej

-1 łyżeczka proszku do pieczenie

-pół łyżeczki sody

-łyżeczka przyprawy do dyni*

-szczypta soli

-113 g masła

-200 g cukru

-2 jajka

- szklanka dyniowego puree** ok 180 ml

Wszystkie sypkie składniki dokładnie wymieszać.

Masło ubijać z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Dodać jedno jajko, połączyć składniki, następnie dodać kolejne jajko.

Mąkę i dynię dodawać w dwóch etapach. Wsypać połowę mąki , zamieszać, następnie dodać połowę puree z dyni i zamieszać. Czynność powtórzyć.

Piec w 180stopniach przez 20-25 minut lub do suchego patyczka.

Serek składniki:

-150 g serka naturalnego

-35 g masła

-2 łyżeczki cukru pudru

-orzechy laskowe lub pekan

Wszystko dokładnie wymieszać. Masa powinna być gęsta. Ostudzone babeczki posmarować serkiem. Posypać orzechami.

*

przyprawa: możecie skorzystać z mojego klasycznego przepisu na przyprawę:

- 1 łyżka cynamonu - 1/2 łyżeczka imbiru - 1/2 łyżeczki gałki

Przyprawa bez cynamonu: -2 łyżeczki goździków, 1 łyżeczka ziela angielskiego, łyżeczka imbiru, łyżeczka gałki muszkatołowej. Uprażyć goździki i ziele. Zmielić i wymieszać z innymi przyprawami.

Jeśli nie macie takiej przyprawy, nie zamierzacie je robić polecam dodanie samego cynamonu (łyżeczka) i gałki (½)

Czwartą opcją jest ¼ łyżeczki suszonego imbiru, ¼ łyżeczki sproszkowanych goździków, 1 łyżeczka cynamonu.

**

puree z dyni – nie piekę dyni w piekarniku bo szybciej i taniej będzie ją pokroić w małą kosteczkę, gotować aż do miękkości i zmiksować na gładką papkę.