Klopsowa z pekinką i pieczarkami

Barbara
Obiad
27.10.2015 15:55
Klopsowa z pekinką i pieczarkami

Składniki

* 40 dag mielonego

* 2 ząbki czosnku

* 2 jajka

* łyżka maggie w płynie

* 4 łyżki kaszy manny

* sól, pieprz

* tłuszcz do smażenia

* 2 litry bulionu (może być z kostki)

* pół główki kapusty pekińskiej

* 25 dag pieczarek

* 2 cebule

* pęczek koperku

* 2 łyżki śmietany

Przepis

Mięso mielone mieszamy z jajkami, kaszą manną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i maggie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kotleciki, które smażymy na patelni na rumiano. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, bądź w półplasterki. Wkładamy do bulionu. Dokładamy posiekaną kapustę. Całość gotujemy ok. 10 min. Zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggie. Podajemy z posiekanym koperkiem.