- Czas gotowania: 75 min
- Czas przygotowania: 75 min
Składniki
4 plastry karkówki
mąka do obtoczenia
0,5 kg kiszonej kapusty
1 duża cebula
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
pół szklanki kwaśnej śmietany
płaska łyżeczka mąki
sól, pieprz
smalec
tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Przepis
Kapustę rozdrabniamy. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni cebulę. Wkładamy ziele i liście laurowe. Zalewamy szklanką bulionu. Gotujemy ok. 30 minut pod przykryciem. Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Obtaczamy w mące. Krótko przesmażamy na patelni. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wykładamy połowę kapusty. Przykrywamy plastrami mięsa. Kładziemy resztę kapusty. Śmietanę mieszamy z mąką. Zalewamy danie. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C.