Karkówka w kapuście ze śmietaną

Barbara
Obiad
20.10.2015 12:37
Karkówka w kapuście ze śmietaną
  • Czas gotowania: 75 min
  • Czas przygotowania: 75 min

Składniki

4 plastry karkówki

mąka do obtoczenia

0,5 kg kiszonej kapusty

1 duża cebula

3 liście laurowe

4 ziela angielskie

pół szklanki kwaśnej śmietany

płaska łyżeczka mąki

sól, pieprz

smalec

tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Przepis

Kapustę rozdrabniamy. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni cebulę. Wkładamy ziele i liście laurowe. Zalewamy szklanką bulionu. Gotujemy ok. 30 minut pod przykryciem. Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Obtaczamy w mące. Krótko przesmażamy na patelni. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wykładamy połowę kapusty. Przykrywamy plastrami mięsa. Kładziemy resztę kapusty. Śmietanę mieszamy z mąką. Zalewamy danie. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C.