Tort bananowo truskawkowy

Agnieszka
Ciasta
20.10.2015 11:37
Tort bananowo truskawkowy
  • Czas gotowania: 35 min
  • Czas przygotowania: 70 min

Składniki

Biszkopt:

- 8 jajek

- 8 łyżek mąki pszennej

- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 łyżki oleju

- 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia

Krem bananowy

- 250 gr serka mascarpone

- 200 ml śmietanki kremówki

- 2 bardzo dojrzałe banany

- 2 łyżki soku z cytryny

Krem truskawkowy:

- 250 gr serka mascarpone

- 200 ml śmietanki kremówki

- mały słoik dżemu truskawkowego* ( ok. 300 ml )

Nasączenie:

- 250 ml zaparzonej i wystudzonej herbaty earl grey

- sok z 1/4 cytryny

- 2 łyżki cukru

Przepis

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.

Białka oddzielić od żółtek. Ubijać do delikatnej sztywności białka. Następnie dodać partiami cukier. Kiedy piana z cukrem zacznie utrzymywać formę dodawać po jednym żółtku i ubijać.

Mąki przesiać z proszkiem. Partiami dodawać do jajek, mieszać delikatnie ręcznie rózgą ( bądź łyżką ). Z ostatnią porcją mąki wlać olej.

Wylać ciasto do formy, piec ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.

* Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej - wówczas świetnie się kroi i się nie kruszy.

Wystudzone ciasto przekroić na 3 blaty.

Krem bananowy:

Śmietanę ubić. Banany wraz z sokiem z cytryny ugnieść widelcem. Serek rozcierać mikserem do momentu rozluźnienia jego struktury, dodać banany. ucierać jeszcze przez minutę. Łyżką delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką.

*jeżeli krem wydaje nam się mało słodki - proponuję dodać 1 łyżkę cukru pudru. Ja miałam tak słodkie banany, że było to zbędne

Krem truskawkowy:

Śmietanę ubić. Serek rozcierać mikserem do momentu rozluźnienia jego struktury, dodać dżem, ucierać jeszcze przez minutę. Łyżką delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką.

Złożenie:

1. Pierwszy blat nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem bananowy

2. Nałożyć drugi blat, nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem truskawkowy

3. Przykryć trzecim blatem. Delikatnie go nasączyć.