- Czas gotowania: 35 min
- Czas przygotowania: 70 min
Składniki
Biszkopt:
- 8 jajek
- 8 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
Krem bananowy
- 250 gr serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 2 łyżki soku z cytryny
Krem truskawkowy:
- 250 gr serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- mały słoik dżemu truskawkowego* ( ok. 300 ml )
Nasączenie:
- 250 ml zaparzonej i wystudzonej herbaty earl grey
- sok z 1/4 cytryny
- 2 łyżki cukru
Przepis
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Białka oddzielić od żółtek. Ubijać do delikatnej sztywności białka. Następnie dodać partiami cukier. Kiedy piana z cukrem zacznie utrzymywać formę dodawać po jednym żółtku i ubijać.
Mąki przesiać z proszkiem. Partiami dodawać do jajek, mieszać delikatnie ręcznie rózgą ( bądź łyżką ). Z ostatnią porcją mąki wlać olej.
Wylać ciasto do formy, piec ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.
* Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej - wówczas świetnie się kroi i się nie kruszy.
Wystudzone ciasto przekroić na 3 blaty.
Krem bananowy:
Śmietanę ubić. Banany wraz z sokiem z cytryny ugnieść widelcem. Serek rozcierać mikserem do momentu rozluźnienia jego struktury, dodać banany. ucierać jeszcze przez minutę. Łyżką delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką.
*jeżeli krem wydaje nam się mało słodki - proponuję dodać 1 łyżkę cukru pudru. Ja miałam tak słodkie banany, że było to zbędne
Krem truskawkowy:
Śmietanę ubić. Serek rozcierać mikserem do momentu rozluźnienia jego struktury, dodać dżem, ucierać jeszcze przez minutę. Łyżką delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką.
Złożenie:
1. Pierwszy blat nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem bananowy
2. Nałożyć drugi blat, nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem truskawkowy
3. Przykryć trzecim blatem. Delikatnie go nasączyć.