Jajka pieczone w bułce

Ewelina
Śniadania
03.05.2014 22:50
Jajka pieczone w bułce

Przepis

Jajka pieczone w bułeczce z szynką i gorgonzolą

(2 porcje)

4 jajka

2 bułeczki z ziarnami

2 grubsze plasterki szynki

Szczypta tymianku

ok 20 g gorgonzoli

2 łyżeczki szczypiorku

1 ząbek czosnku

sól

pieprz

1 pomidorek koktajlowy

Wykroić duże otwory w górnej cześć bułek i wyjąć miąższ bułek pozostawiając wydrążoną formę ze skórki. Przecisnąć przez praskę czosnek i wysmarować nim wewnętrzną stronę bułeczek. Na patelni bez tłuszczu podsmażyć plastry szynki z tymiankiem i ułożyć ja na dnie bułeczek. Na szynce położyć warstwę gorgonzoli.

Wbić po jednym jajku do bułeczki, przyprawić solą i pieprzem oraz posypać posiekanym szczypiorkiem a następnie czynność powtórzyć. Na wierzch położyć dla ozdoby połówkę pomidorka koktajlowego.

Wstawić do piekarnika i piec w 180 C, aż do momentu ścięcia się białka max. 20 min.