Przepis
Jajka pieczone w bułeczce z szynką i gorgonzolą
(2 porcje)
4 jajka
2 bułeczki z ziarnami
2 grubsze plasterki szynki
Szczypta tymianku
ok 20 g gorgonzoli
2 łyżeczki szczypiorku
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
1 pomidorek koktajlowy
Wykroić duże otwory w górnej cześć bułek i wyjąć miąższ bułek pozostawiając wydrążoną formę ze skórki. Przecisnąć przez praskę czosnek i wysmarować nim wewnętrzną stronę bułeczek. Na patelni bez tłuszczu podsmażyć plastry szynki z tymiankiem i ułożyć ja na dnie bułeczek. Na szynce położyć warstwę gorgonzoli.
Wbić po jednym jajku do bułeczki, przyprawić solą i pieprzem oraz posypać posiekanym szczypiorkiem a następnie czynność powtórzyć. Na wierzch położyć dla ozdoby połówkę pomidorka koktajlowego.
Wstawić do piekarnika i piec w 180 C, aż do momentu ścięcia się białka max. 20 min.