Składniki
- 250g rigatoni
- 4 ząbki czosnku
- 2 średnie marchewki
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 250g różyczek brokułów
- 100g sera żółtego w kostce
- 0,75l bulionu warzywnego
- świeża bazylia
- sól i pieprz
Przepis
- marchewkę obieramy, kroimy w grubsze półplastry i gotujemy razem z brokułami w lekko osolonej wodzie
- czosnek drobno siekamy i wsypujemy do rondla na rozgrzany olej z suszonych pomidorów (3-4 łyżki)
- smażymy aż delikatnie się zarumieni przez 2-3 minuty i zalewamy gorącym bulionem
- zagotowujemy i dodajemy rigatoni - gotujemy przez około 8-10 minut, aż makaron będzie niemal gotowy
- suszone pomidory kroimy w cienkie paski i wraz z ugotowanymi warzywami dodajemy do makaronu
doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy startym serem żółtym
- całość dokładnie mieszamy by równomiernie rozprowadzić ser i dusimy na małym ogniu przez około 2-4 minuty by warzywa się zagrzały
- wykładamy na ciepłe talerze, możemy posypać jeszcze nieco startego sera dla ozdoby oraz dodać kilka listków świeżej bazylii