składniki: 2 kg białej kapusty, późna odmiana kamienna głowa zbierana jesienią 2 kg białej kapusty, późna odmiana kamienna głowa zbierana jesienią 2 czerwone papryki 4 marchewki 1 duża główka czosnku 2 łyżki soli zalewa 2 szklanki wody zimnej przefiltrowanej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 0,5 szklanki octu 10 % Kapustę drobno pokroić lub poszatkować na szatkownicy do warzyw. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paseczki, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek obrać i pokroić w plasterki. Sałatkę włożyłam do słoików o bardzo różnej pojemności, w sumie zapełniłam sałatką słoiki o łącznej pojemności ok 3,6 l. Gorącą zalewą zalać warzywa i wymieszać, odstawić aż wystygnie, w międzyczasie kilka razy przemieszać. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika i pasteryzować 20 minut od zagotowania.