Dzisiaj zapraszam na przekąskę w stylu francuskim .To pomysł na urozmaicenie śniadania, a także na sycący obiad bądź aromatyczną kolację, a nawet lekką przekąskę. 40 dag kurek 1 cebula 8 jajek 2 łyżki kukurydzy 4 plasterki szynki Pół czerwonej papryki 4 łyżki śmietany 18 proc. łyżka kaszy manny 4 łyżki posiekanego szczypiorku łyżka masła masło i bułka tarta do formy sól, pieprz, słodka papryka Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy na niej cebulę. Smażymy na ogniu około 10 minut, aż cały płyn z grzybów odparuje. Dodajemy oczyszczone, opłukane, osączone na sicie kurki, pokrojone w kostkę paprykę i wędlinę oraz kukurydzę. Kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut, aż masa się zetnie.