Składniki
Ciasto na ok. 30 pierogów:
* 1,5 szklanki maślanki
* 3 szklanki mąki
* szczypta soli
Farsz:
* 2 duże jabłka
* 2 garście rodzynek
* sok z połowy cytryny
* płaska łyżka cynamonu
* 1 cukier waniliowy
Przepis
Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto rozwałkować (niezbyt cienko bo ciasto jest bardzo delikatne). Za pomocą szklanki wyciąć kółka. Jabłka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki sparzyć. Do jabłek dodajemy rodzynki, cynamon, cukier waniliowy. Tak przygotowany farsz wykładamy na krążki ciasta. Zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 3 minut od momentu wypłynięcia. Dobrze smakują polane roztopionym masłem z cukrem, lub polane kwaśną śmietaną i posypane cynamonem.