- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 5 min
Składniki
Składniki na 2 porcje:
2 kawałki łososia po 150g
2 łyżki białego wytrawnego wina lub octu winnego
2 łyżki kaparów
1 łyżka masła
sól, pieprz
oliwa z oliwek
natka pietruszki, posiekana
Przepis
1. Łososia posypać solą i pieprze. Usmażyć go na rozgrzanej patelni, posmarowanej oliwą, przez 3-4 minuty po każdej stronie. Zdejmij z patelni i trzymaj cieple.
2. Na patelnię wlej białe wino i gotuj przez mniej więcej 1 minutę.
3. Dodaj kapary, masło i gotuj jeszcze 1-2 minuty, aż sos zgęstnieje, a kapary będą usmażone i zrumienione. Posyp natka pietruszki.
4. Na talerz połóż ciepłego łososia i polej sosem z kaparami i natką.