Pikantna indyjska pasta/dip z czerwonej soczewicy

Szara
Fit
13.10.2015 10:10
Pikantna indyjska pasta/dip z czerwonej soczewicy

A oprócz dodawania jej do kanapek, można ją także wykorzystać jako farsz do pieczonych pierożków, na które zaproszę Was w przyszłym tygodniu ☺ Nieznacznie zmodyfikowany przepis od The Daring Gourmet SKŁADNIKI (średni słoik, ok. 650 g): - 1 szklanka czerwonej soczewicy (180 g) - 2 szklanki bulionu warzywnego - 1 duży, świeży pomidor lub 1 łyżka przecieru pomidorowego (opcjonalnie) - 1 łyżeczka ziaren gorczycy - 1 łyżeczka ziaren kuminu - 1 świeża papryczka pepperoni lub chili (zastępnie 1 łyżka sosu sriracha) - 1 ząbek czosnku - 1 cm świeżego imbiru - 1 mała cebula - 1/4 łyżeczki kurkumy - szczypta cayenne - 1 łyżeczka mielonej kolendry - szczypta mielonych goździków - szczypta cynamonu - 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej - 2 łyżki oleju kokosowego lub innego ulubionego - odrobina soku z limonki, do podania (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Soczewicę dokładnie przepłukujemy w misce z wodą i odcedzamy. 500 g): - 1 C red lentils (180 g) - 2 C vegetable broth - 1 large fresh tomato, or 1 tbsp tomato puree (optional) - 1 tsp mustard seeds - 1 tsp cumin seeds - 1 fresh chilli/pepperoni pepper or 1 tbsp Sriracha - 1 clove of garlic - 1 cm fresh ginger - 1 small onion - 1/4 tsp ground turmeric - pinch of cayenne - 1 tsp ground coriander - pinch of ground cloves - pinch of cinnamon - 1/3 tsp pink himalayan salt - 2 tbsp coconut oil or other favorite oil - a little bit of lime juice, for serving (optional) PREPARATION: Rinse the lentils in cold water and drain. Wspaniale smakuje na ciepło, od razu po przygotowaniu, na kromce chrupiącego chleba czy jako dip do chlebków naan lub pita, ale na zimno również stanowi ciekawy i smaczny dodatek w codziennych kanapkach do pracy czy szkoły. It tastes great, immediately after preparation, warm, on a slice of crusty bread or as a dip for pita breads, but its also great served cold, as an interesting and tasty addition to sandwiches that we take to work or to school. Farther, the paste is inexpensive to prepare, low-fat and one serving will last for several days. It tastes great, immediately after preparation, warm, on a slice of crusty bread or as a dip for pita breads, but its also great served cold, as an interesting and tasty addition to sandwiches that we take to work or to school. Farther, the paste is inexpensive to prepare, low-fat and one serving will last for several days. I like it so much, that Im cooking it at least once a week. Its like a traditional indian dhal, but more thick, so you can spread it on bread or use as a dip for pita/naan bread. I like it so much, that Im cooking it at least once a week. Its like a traditional indian dhal, but more thick, so you can spread it on bread or use as a dip for pita/naan bread. Przygotowujemy wszystkie przyprawy oraz bulion, siekamy cebulę i ostrą papryczkę, wyciskamy czosnek, ścieramy obrany imbir (jeśli lubicie ostre potrawy to posiekajcie i dodajcie papryczkę w całości, razem z pestkami, które dodają dodatkowej ostrości). Prepare all the spices and the stock. Chop the onion and chilli/pepperoni pepper, press the garlic and grate peeled ginger (if you like spicy food, chop and add the whole pepper with the seeds). Add mustard seeds and cumin seeds and toast them for 1 minute. Gdy się zagotuje, zmniejszamy ogień i pozwalamy soczewicy bulgotać przez ok. 20 minut (nie dolewamy w trakcie dodatkowej wody, mieszamy dokładnie aby soczewica się rozpadła i stworzyła gęstą papkę). SPICY INDIAN RED LENTIL DIP Jesienią na moim stole królują strączki, które uwielbiam, a które właśnie teraz smakują mi najbardziej. After that, add turmeric, cayenne, coriander, cloves, cinnamon, rinsed lentils and chopped tomato, fry briefly, then add the broth and salt. W tym klimacie, przygotowuję też ostatnio pastę do chleba, która mi tak zasmakowała, że robię ją przynajmniej raz w tygodniu. Besides that, it can also be used as a filling for baked dumplings, which I will present you next week ☺ Now I cook mostly Indian or Mexican inspired dishes because they can warm me up and satisfy for a long time. Po tym czasie dodajemy kurkumę, cayenne, kolendrę, goździki, cynamon, przepłukaną soczewicę oraz posiekanego pomidora/przecier, chwilę smażymy, a następnie wlewamy bulion i dodajemy sól. Wrzucamy gorczycę oraz kumin i podprażamy 1 minutę. Następnie dodajemy posiekaną papryczkę, wyciśnięty czosnek oraz starty imbir, podsmażamy 20 sekund i dodajemy cebulę. Ponadto, pasta jest tania w przygotowaniu, nisko-tłuszczowa i jedna porcja starcza na kilka dni. Then add the chopped pepper, pressed garlic and grated ginger, fry for 20 seconds.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.foodpornveganstyle.blogspot.com/2015/10/pikantna-indyjska-pastadip-z-czerwonej.html