Hiszpański chłodnik

Ewelina
Zupy
03.09.2014 20:59
Hiszpański chłodnik

Przepis

Na słowo "hiszpański chłodnik" większości osób do głowy przyjdzie pewnie gazpacho. Faktycznie jest to chyba najpopularniejsza hiszpańska zupa, warto jednak poznać trochę mniej popularne, jednak nie mniej smaczne, salmorejo.

Salmorejo jest daniem typowym dla regionu Andaluzji. Najczęściej podaje się je jako pierwsze danie, na przystawkę przed daniem głównym. Zupa ma gęstą, przypominającą purée konsystencję, dzięki czemu można ją z powodzeniem podawać również jako dip lub sos.

Składniki:

1 kg bardzo dojrzałych pomidorów

2 bułki typu włoskiego (ciabatty)

80- 100 ml oliwy z oliwek

1- 2 ząbki czosnku

szczypta soli

kilka plasterków hiszpańskiej szynki

3- 4 ugotowane na twardo jajka

Do przygotowania salmorejo będziemy potrzebowali również sitka o drobnych oczkach i blendera.

Przygotowanie:

Umyte,osuszone i pocięte w ósemki pomidory wrzucamy do blendera. Dodajemy do nich obrany z łupiny czosnek i blendujemy.

Tak przygotowane pomidory przecieramy przez sitko. Salmorejo powinno mieć gładką, aksamitną konsystencję, dlatego musimy się pozbyć pestek i kawałków skórki.

Przetarty płyn ponownie przelewamy do blendera, dolewamy ok. 100 ml oliwy z oliwek, dodajemy rozdrobnione ciabatty, jeszcze raz blendujemy i wstawiamy do lodówki.

Podajemy na zimno, z kawałkami hiszpańskiej szynki i ugotowanymi na twardo jajkami.

Gotowe!

Miłośników Hiszpanii zapraszam również do zapoznania się z całym cyklem kuchni hiszpańskiej, w którym znajdziecie jeszcze więcej kulinarnych inspiracji :)