Składniki na nadzienie: 1 marchewka 1 cukinia 1 bakłażan 200 g śmietany 18% 1 duże jajko 1 kulka mozzarelli 2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki chilli szczypta gałki muszkatołowej szczypta suszonego czosnku sól, świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Składniki na spód: 170 g mąki pszennej 120 g zimnego masła 1 żółtko 60 ml zimnej wody szczypta soli szczypta pieprzu Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszną tartę na kruchym spodzie z cukinią, marchewką i bakłażanem. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. 5. Tarta jest smaczna zarówno na zimno jak i na ciepło. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika na 25-30 minut. Na podpieczony spód wylewamy śmietanową masę, a następnie naprzemiennie układamy paski warzyw, zaczynając od zewnątrz. Po tym czasie ciastem wyklejamy spód i boki do wysokości ok. 3 cm foremki o średnicy 22-24 cm. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. 3. Cukinię i bakłażana przekrawamy wzdłuż, a następnie kroimy na długie cienkie paski. Najlepiej po wyjęciu z piekarnika pozwolić jej całkowicie ostygnąć (w przeciwnym razie nadzienie może się nam rozpłynąć), a dopiero potem odgrzewać.