Powidła śliwkowe z piekarnika bez cukru

Agata
Przetwory
01.10.2015 11:26
Powidła śliwkowe z piekarnika bez cukru

Ostateczny czas ich pieczenia jest zależny od Waszego gustu, czy lubicie całkiem gładkie powidła czy z kawałkami owoców, i oczywiście od soczystości śliwek. Moja babcia zawsze mawiała, że na powidła najlepsze są śliwki węgierki właśnie lekko przemrożone, wtedy są najsłodsze. Gdy uznacie, że powidła już są gotowe, gorące przekładamy do wyparzonych i suchych słoiczków, zakręcamy mocno i ustawiamy denkami do dołu, żeby słoik się zamknęły. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 160 stopni, śliwki odkrywamy i pieczemy je kolejne 3 godziny, raz na jakiś czas mieszając. W tym roku powidła robię metodą na leniucha, czyli w piekarniku. Oznacza to, że nasze powidła są bezpieczne i przetrwają zimę. Czas przygotowania: 4 godziny Składniki: 2 kg śliwek węgierek Wykonanie: Śliwki myjemy i drylujemy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/10/powidla-sliwkowe-z-piekarnika-bez-cukru.html