Składniki na 8 porcji: 6 samych udek z kurczaka 10 średnich pomidorów 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 250 g nachos solonych 3 łyżki cukru 5 łyżek sosu sojowego 1/4 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 200 ml śmietanki 30% sok z 1 cytryny świeża kolendra sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła, wrzucamy pomidory i smażymy, aż zmniejszą swoją objętość o połowę, zdejmujemy z ognia. Udka z kurczaka myjemy, osuszamy i na rozgrzanej patelni obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Śmietankę mieszamy z sokiem z cytryny (śmietanka natychmiast powinna zgęstnieć) i też odstawiamy na bok. 5. Na talerze wykładamy kawałki mięsa, nalewamy zupę, robimy po dwa spore kleksy z zakwaszonej śmietany, posypujemy pozostałymi nachosami i liśćmi świeżej kolendry. Dziś przedstawiam przepis na pyszną, bardzo pożywną i delikatnie rozgrzewającą zupę pomidorowo-nachosową z kurczakiem i zakwaszoną śmietanką. Cukier mieszamy z sosem sojowym i kuminem, odstawiamy na bok. Przekładamy do garnka, zalewamy 3 litrami wody, doprawiamy odrobiną soli i gotujemy na średnio-wysokim ogniu bez przykrycia przez godzinę.