- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
3 sztuki łososia (dzwonka 1sz)
4 sztuki ząbków czosnku
1 Sztuka cytryn
0,5 łyżeczki soli
100 gram masła
0,3 szklanek mąki pszennej
2 łyżki oliwy
Przepis
Kaloryczność: średnia
Koszt: 10 - 20 zł
Przygotowanie:
Łososia należy najpierw dokładnie umyć i delikatnie osuszyć, najlepiej papierowym ręcznikiem.
Polać sokiem z połowy cytryny i wsadzić do lodówki na minimum 5 minut.
Następnie należy wyjąć go z lodówki i delikatnie osuszyć.
Posolić rybę, obtoczyć w mące i następnie ułożyć na niej drobno posiekany czosnek.
Rozgrzać na patelni oliwę i zeszklić ząbek czosnku pokrojony w talarki. Wrzucić następnie na patelnie łososia w mące i czosnku. Smażyć z każdej strony po około 5 minut. Aż do zarumienienia.
Następnie wyłożyć ryby na talerz i posmarować lekko masłem.
Następnie dodać po ćwiartce z cytryny. Można przystroić pietruszką.
Idealna alternatywa do karpia Wigilijnego :)