Łosoś smażony z czosnkiem

mela
Obiad
01.10.2015 11:37
Łosoś smażony z czosnkiem
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

3 sztuki łososia (dzwonka 1sz)

4 sztuki ząbków czosnku

1 Sztuka cytryn

0,5 łyżeczki soli

100 gram masła

0,3 szklanek mąki pszennej

2 łyżki oliwy

Przepis

Kaloryczność: średnia

Koszt: 10 - 20 zł

Przygotowanie:

Łososia należy najpierw dokładnie umyć i delikatnie osuszyć, najlepiej papierowym ręcznikiem.

Polać sokiem z połowy cytryny i wsadzić do lodówki na minimum 5 minut.

Następnie należy wyjąć go z lodówki i delikatnie osuszyć.

Posolić rybę, obtoczyć w mące i następnie ułożyć na niej drobno posiekany czosnek.

Rozgrzać na patelni oliwę i zeszklić ząbek czosnku pokrojony w talarki. Wrzucić następnie na patelnie łososia w mące i czosnku. Smażyć z każdej strony po około 5 minut. Aż do zarumienienia.

Następnie wyłożyć ryby na talerz i posmarować lekko masłem.

Następnie dodać po ćwiartce z cytryny. Można przystroić pietruszką.

Idealna alternatywa do karpia Wigilijnego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną