- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
1/2 litra zakwasu na żur *
8 – 10 sztuk ziemniaków
250 g wiejskiej kiełbasy
150 g boczku
6 g suszonych grzybów
1 duża marchewka
1 korzeń pietruszki
1/2 selera
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
3-4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
50 ml słodkiej śmietany
szczypta cukru
majeranek
pieprz czarny
sól
Przepis
Wszystkie warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchew w półplasterki. Ziemniaki zalewamy wodą tak, aby były przykryte. Dodajemy marchew, pokrojone grzyby, pietruszkę, selera, wodę z grzybów, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki i marchew będą miękkie. W tym czasie kiełbasę kroimy w półplasterki, a boczek w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i kiełbasę i podsmażamy na średnim ogniu. Podsmażoną kiełbasę z boczkiem zdejmujemy na talerz, pozostawiając wytopiony tłuszcz na patelni. Na patelnię wrzucamy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Z ziemniaków wyjmujemy selera i pietruszkę. Dodajemy boczek, kiełbasę, cebulę, zakwas i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i roztarty w dłoniach majeranek.
* najlepiej użyć domowego zakwasu na żur