Zalewajka świętokrzyska

Małgorzata
Zupy
30.09.2015 15:14
Zalewajka świętokrzyska
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

1/2 litra zakwasu na żur *

8 – 10 sztuk ziemniaków

250 g wiejskiej kiełbasy

150 g boczku

6 g suszonych grzybów

1 duża marchewka

1 korzeń pietruszki

1/2 selera

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

3-4 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

50 ml słodkiej śmietany

szczypta cukru

majeranek

pieprz czarny

sól

Przepis

Wszystkie warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchew w półplasterki. Ziemniaki zalewamy wodą tak, aby były przykryte. Dodajemy marchew, pokrojone grzyby, pietruszkę, selera, wodę z grzybów, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki i marchew będą miękkie. W tym czasie kiełbasę kroimy w półplasterki, a boczek w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i kiełbasę i podsmażamy na średnim ogniu. Podsmażoną kiełbasę z boczkiem zdejmujemy na talerz, pozostawiając wytopiony tłuszcz na patelni. Na patelnię wrzucamy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Z ziemniaków wyjmujemy selera i pietruszkę. Dodajemy boczek, kiełbasę, cebulę, zakwas i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i roztarty w dłoniach majeranek.

* najlepiej użyć domowego zakwasu na żur