Drobiowe kieszonki nadziewane chorizo i porami

Małgorzata
Obiad
28.09.2015 15:41
Drobiowe kieszonki nadziewane chorizo i porami
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

4 filety z kurczaka

pieprz czarny

sól

Nadzienie:

100 g chorizo

2 średnie pory

1 szalotka

4 plasterki sera cheddar

2-3 łyżki masła

pieprz biały

Panierka:

1 jajko

1/2 szklanki bułki tartej

Dodatkowo:

oliwa do smażenia

Przepis

Filety kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przy pomocy ostrego noża nacinamy każdy filet wzdłuż, tak aby powstała kieszonka.

Nadzienie:

Pory kroimy w cienkie półplasterki, a chorizo i szalotkę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy chorizo i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pory, szalotkę i dalej podsmażamy na małym ogniu do momentu, aż pory zmiękną. Doprawiamy do smaku pieprzem. Soli nie używałam, ponieważ chorizo jest dość intensywne w smaku.

Tak przygotowanym farszem nadziewamy każdy filet kurczaka. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą z obu stron. Filety obtaczamy w rozkłóconym jajku. Jajkiem smarujemy również nacięte brzegi i dociskamy, aby się nie otworzyły podczas smażenia. Obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy filety na złoty kolor z obu stron. Tak przygotowane filety pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200’C. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką