Drobiowe kiełbaski

Ewelina
06.04.2014 21:12
Drobiowe kiełbaski

Przepis

Skladniki:

2 podwójne piersi z kurczaka

3 ząbki czosnku

2 łyżki żelatyny

1-2 płaskie łyżki majeranku

sól, pieprz

folia spożywcza, mocna nić lub cienki sznureczek, albo gotowe jelita kupione w jakims sklepie masarskim

0,5 szkl wody

Wykonanie:

Mięso zmielić przez maszynkę na grubszych oczkach. Dodajemy starty czosnek, sól, pieprz, majeranek i suchą żelatynę. Dokładnie wyrabiamy ręką, dodajac do tej ilosci okolo 0,5 szkl wody.

Taka mase najlepiej zostawic na noc w chlodnym miejscu i dopiero na drugi dzien robic kielbaski.

Formujemy w dłoniach niewielkie serdelki, kładziemy na folię i szczelnie zawijamy, końce mocno skręcamy i wiążemy sznureczkiem. Druga opcja: na specjalna nakladke maszynki do miesa nakladamy jelito i potem krecac napychamy je.

Kiedy jeden koniec mamy już związany, dopychamy mięso żeby ściśle się trzymało i zawiązujemy drugi koniec. Gotowe kiełbaski wrzucamy na gotującą się wodę i wyłączamy piec, żeby tylko parzyły się w wodzie około 20-30 minut. Woda która dostaje się do środka rozpuszcza żelatynę i kiełbaski się nie kruszą. Po wyjęciu zastudzić.