Przepis
Skladniki:
2 podwójne piersi z kurczaka
3 ząbki czosnku
2 łyżki żelatyny
1-2 płaskie łyżki majeranku
sól, pieprz
folia spożywcza, mocna nić lub cienki sznureczek, albo gotowe jelita kupione w jakims sklepie masarskim
0,5 szkl wody
Wykonanie:
Mięso zmielić przez maszynkę na grubszych oczkach. Dodajemy starty czosnek, sól, pieprz, majeranek i suchą żelatynę. Dokładnie wyrabiamy ręką, dodajac do tej ilosci okolo 0,5 szkl wody.
Taka mase najlepiej zostawic na noc w chlodnym miejscu i dopiero na drugi dzien robic kielbaski.
Formujemy w dłoniach niewielkie serdelki, kładziemy na folię i szczelnie zawijamy, końce mocno skręcamy i wiążemy sznureczkiem. Druga opcja: na specjalna nakladke maszynki do miesa nakladamy jelito i potem krecac napychamy je.
Kiedy jeden koniec mamy już związany, dopychamy mięso żeby ściśle się trzymało i zawiązujemy drugi koniec. Gotowe kiełbaski wrzucamy na gotującą się wodę i wyłączamy piec, żeby tylko parzyły się w wodzie około 20-30 minut. Woda która dostaje się do środka rozpuszcza żelatynę i kiełbaski się nie kruszą. Po wyjęciu zastudzić.