Meksykańska zupa fasolowa FRIJOLES CHARROS z wieprzowiną

Agnieszka

Zupy

Sept. 25, 2015, 10:14 a.m.

Meksykańska zupa fasolowa FRIJOLES CHARROS z wieprzowiną

Składniki

SKŁADNIKI:

250 gram mięsa wieprzowego(polędwica)

ok. 400 gram fasoli białej – u mnie puszka

1 cebula duża biała

3 ząbki czosnku

ok 2,5 litra wody

3 duże pomidory

3 papryki kolorowe

garść drobno posiekanej świeżej kolendry

1 mała papryczka chilli

pieprz cayenne

sól i pieprz do smaku

masło 2 łyżki

mąka 1 łyżka

Przepis

PRZYGOTOWANIE:

Mięso – u mnie polędwica – obrać z przerostów, pokroić w kostkę. Oprószyć mąką. W Garnku w którym będziemy gotować zupę, rozpuścić masło , przełożyć mięso i podsmażyć. Posypać lekko solą i pieprzem. Czosnek obrać, pokroić w plasterki, dodać do garnka. Zalać wrzącą wodą, zmniejszyć ogień i gotować ok 20 minut.

W tym czasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Można pozbyć się gniazd nasiennych, ale ja je zostawiłam. Cebulę drobno posiekać. Papryki oczyścić , pokroić w drobną kostkę. Warzywa podsmażyć na łyżce masła ( prawie że na „papkę” ). Przełożyć do mięsa. Dodać fasolę. Doprawić posiekaną papryczką chilli lub pieprzem cayenne, solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze ok 20 minut, zupa powinna lekko zgęstnieć.

Podawać ze świeżą kolendrą. Smacznego :)