Obranie ziaren może wydawać się żmudną pracą, ale faktycznie jest to dużo prostsze niż mogłoby się wydawać- zajmuje raptem 10 minut, a efekty są tego warte. Kolejnym ważnym składnikiem hummusu jest tahina, czyli pasta z nasion sezamu, albo po prostu masło sezamowe.. Z tej okazji chciałabym dziś przedstawiam hummus z dynią (ponieważ ciągle jestem w klimacie cieciorkowym!). Robi się je podobnie jak masło orzechowe, tylko potrzebny jest mikser o bardzo dużej mocy. Przejdź prosto do przepisu Sekretem kremowego hummusu jest odpowiednie ugotowanie ziaren cieciorki, a następnie obranie ich z błonek. Tahina ma piękną, aksamitną konsystencję i to w dużej mierze dzięki niej hummus jest taki gładki. Piękna, pomarańczowa, idealna do tak wielu dań na słono, jak i na słodko.. Najlepiej nada się hokkaido, ze względu na swój mocno pomarańczowy i suchy miąższ.