Do przygotowania naszej papryki potrzebne nam będą: 5 kg ładnej mięsistej papryki, 4 litry wody, 1,5 szklanki octu spirytusowego 10%, 2 i 1 ⁄ 3 szklanki cukru, ⁄ szklanki cukru, 4 łyżki soli, 25 ziarenek ziela angielskiego, 30 ziarenek pieprzu czarnego, 12 liści laurowych, 4 łyżeczki ziaren gorczycy, 40 łyżek oleju rzepakowego. Warto teraz, gdy jest na paprykę sezon i w sklepach nie jest wcale taka droga, zrobić samodzielnie zapas takiej konserwowej papryki. Wodę wraz z pozostałymi składnikami (poza olejem) doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut, aby wywar nasycił się aromatem przypraw. Zakręcamy słoiki dokładnie i pasteryzujemy w kąpieli wodnej przez 10 minut od zagotowania się wody. Jej przygotowanie jest trochę czasochłonne, ale nie jest wcale trudne. Pozostawiamy nieco miejsca, które uzupełniamy nalewając do każdego słoika po 4 łyżki oleju na górę. Marynowana papryka jest przez wielu lubianym dodatkiem, zarówno do dań obiadowych, jak i do zimowych kanapek.