Migdałowe ciasteczka amaretti

Małgorzata
Ciasta
21.09.2015 8:47
Migdałowe ciasteczka amaretti

Polecam miłośnikom słodkości :) SKŁADNIKI (ok. 40 ciasteczek) 200 g mielonych migdałów 150 g cukru pudru 2 białka aromat migdałowy (9ml) lub 20ml likieru amaretto PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Gotowe ciasteczka możemy przechowywać w zamkniętej puszce lub słoiku - jeśli się uda, bo są przepyszne :) Smacznego! Doskonały patent na wykorzystanie białek, które zostają nam często, gdy w wypiekach potrzebne są same żółtka. Zwilżonymi rękami formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy esencję migdałową lub likier. Zaraz po upieczeniu są fajnie ciągnące, później robią się chrupiące.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/09/migdaowe-ciasteczka-amaretti.html